За мен

       
           Здравейте! 

   Казвам се Лилия Славчева и съм младши учител в начален етап на образованието. Живея и работя в град София. През 2012 година завърших бакалавърската си степен НУПЧЕ (начална училищна педагогика и чужд език - английски). Записах се в магистърска програма Предучилищна педагогика и сега имам и двете. И двете специалности са завършени в СУ "Св. Климент Охридски", във ФНПП (Факултет по начална и предучилищна педагогика).

   Учех Арменистика и кавказология в СУ "Свети Климент Охридски", но така и не го завърших. Беше доста интересно, но просто не беше за мен. Учител съм и това е!

    Защо създадох този блог?

   В университета ни учат на много. Заливат ни с информация. Но тази информация е само теория. Да, имаш часове, които прекарваш в училище, но това не е достатъчно. Когато завърших и си намерих работа като учител, се сблъсках с реалността - нищо не знам.

   Какво се прави на 15 септември? А на 16? А като пише в програмата 2 часа БЕЛ един след друг, кой от тях е български език и кой е литературно обучение? Какво означава това в годишното разпределение? Как така математиката е 3,5 часа седмично? Как се попълва дневник? Защо този родител ми се кара, че го моля да обърне внимание на поведенческите проблеми на собственото му дете? Защо тези деца ми се карат и се държат грубо с мен, при положение, че те нямат химикал? 

    Създадох този блог, за да споделя това, което научих с тези като мен, които се нуждаят от тази информация. Също така за студентите НУПЧЕ, НУП, ПУП и т.н. Нека и родителите да видят, че не си клатя краката по цял ден. Не. Възпитавам невъзпитаните, уча ги да мислят, уча ги на социални умения, създавам навици за учене, раздавам храна, чистя стаята, опазвам здравето и живота на учениците, боядисвам и закупувам материали за учениците и класната стая с мои средства, разрешавам вечни проблеми, боря се срещу агресията, правя добри хора от децата в класа ми и т. н. И между всичко това и още много, преподавам.

   От тази работа няма да забогатея, няма дори да свързвам двата края. Поставям информация,  материали, които съм създала, намерила, сканирала, за да помогна. Това е!
 
   Обичам да правя игри за дечицата си, обичам да прекарвам време с тях. Докато не ме ядосат, разбира се. 😉 През лятото гледам да съм възможно най-продуктивна. Децата ми липсват и нямам търпение да ги видя през септември. 
 
  Не съм семейна, нямам мои деца, тъй че съм се отдала напълно на тези в училище. За тях всичко давам.

  Обичам да чета книги, да ровя из Pinterest. 

  Това е за мен!Добре дошли в блога ми! 😀

28 коментара:

 1. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте, Лилия! Благодаря Ви за всичко, което правите и публикувате тук. Желая ви здраве и много успехи! Интересува ме дали имате ФБ страница, за да Ви последвам и там?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Радвам се, че Ви харесват материалите. Не мога да слагам често, но поне по малко. Нямам фейсбук. Както казвам на приятели и познати, аз съм социално мъртва. :)
   Ако желаете да споделите блога с Ваши приятели, моля, направете го! Колкото повече знаят, толкова по-добре.

   Изтриване
 3. Здравейте, Лилия! Отскоро съм учителка и нямате представа колко много ми помагате. От всеки ред личи, че работите с огромно желание и любов. От сърце благодаря за всичко, който споделяте с нас!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, г-жо Цветанова!
   Радвам се, че съм успяла да помогна. Благодаря за милите думи! Ако имате въпроси, с радост ще се пробвам да помогна. Успех в работата!

   Изтриване
 4. Завидно за младши учител! Поздравления! Дерзайте, защото във Вас има дух, обичате децата, всеотдайна сте! На прав път сте! Уча се от Вас, нищо, че имам 38 г.стаж като учител. Благодаря!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много благодаря! Такъв комплимент от човек с повече знания и опит от мен, искрено ме ласкае и радва. Още веднъж благодаря! :)

   Изтриване
 5. Весела Коледа!
  Браво! Поздравления за всичко, което правите!

  ОтговорИзтриване
 6. Много благодаря за споделената информация! Има интересни и практични идеи за работа с децата. Аз съм учител в детска градина, но за първа година ще бъда в подготвителна група и ще мога да приложа голяма част от публикуваните материали.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Радвам се, че съм Ви била полезна! Успех с дечицата!

   Изтриване
 7. Здравейте,Лидия!
  Благодаря,че сте направили този блог.Аз също съм учител/Българска филология,обаче/ и се сблъсквам със същите въпроси като вас - какво се прави на 16 септември,как се попълва дневник...:))и с твърдението,че нищо не знам-хаха...а колко много учим в университета и колко много не знаем,когато настъпи часът на истината пред дъската.
  Ще се радвам да поддържаме контакт и да обменяме опит.Поздрави от мен,Надежда:)

  ОтговорИзтриване
 8. Здравейте, Лидия! Аз съм родител-много ми помогнахте.Поклон! Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 9. Лидия, спешно трябва да се свържа с Вас. Благодаря

  ОтговорИзтриване
 10. Здравейте Лидия би искал да попитам след като обичате децата и се грижите за тях давате ли частни уроци,защото имам един разбойник на десет години много добър любвеобилен и с добро сърце но страдащ от дефицит на внимание,аз съм принуден да потърся помощ от външни хора защото имаме проблеми в училище и то главно в занималнята.
  Моля да ми отговорите.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Не давам частни уроци. Съжалявам. Надявам се, че ще успеете да намерите човек, който да Ви помогне. Успех с Вашия сладур!

   Изтриване
 11. Чудесна работа Лидия! Благодаря от сърце за всичко, което споделяте! Аз сега уча магистратура по ПНУП и в търсене на материли попаднах на вашият блог. Не намерих точно каквото търсих, но пък открих много други полезни и интересни материали! Още веднъж, Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 12. Rositsa Atanasova-Mineva15 юни 2022 г. в 19:40

  Чудесен учителски блог! Браво! Радвам се, че има млади учители като Вас, които наистина искат да учат и да се развиват. И да споделят, защото Sharing is caring и така и другите се вдъхновяват и учат по естествен за тях начин. Това е безценно за общото ни израстване като по-добри учители на повече знаещи и можещи ученици. Продължавайте и успех!

  ОтговорИзтриване
 13. Здравейте, Лидия!
  Случайно попаднах на вашия блог след търсене на решение в Гугъл на поредния проблем в ученето (техника на четете и писане при дислексия).
  Останах очарована от цялото съдържание на блога Ви! Искам да Ви благодаря за отделеното време да създатете този блог и да споделите наученото!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Благодаря Ви за милите думи! Радвам се, че сте намерила полезни за Вас материали.

   Изтриване
 14. Лилия, Вие сте злато! Останете такава, неподправена и даряваща. Огромно благодаря за всяка информация, която предоставяте и подпомагате младите колеги, а и не само тях.

  ОтговорИзтриване