петък, 30 юли 2021 г.

Клипове с изписването на азбуката и връзките при изписването на срички - направени от мен

     В поредица от публикации обясних как процедирах, когато бяхме в онлайн обучение. Трудно е във всички класове, но се сблъсках с нова трудност при преподаването в първи клас. 

     Правилното изписване на буквите от азбуката децата виждаха от електронния учебник. За съжаление връзките при изписването на елементите, които са толкова важни, нямаше как да се обяснят. Затова използвах графичния таблет и направих клипове.

 

      Клиповете перфектни ли са? Не. Оказа се, че пиша най-хубаво на хартия. Но по този начин продължих работата си, както го правя и в класната стая. 

      Кои са най-често срещаните грешки при изписването на връзките на елементите?

     При първия вид грешка виждате, че буквите се сливат. Затова трябва да се постави помощна чертичка. 

     При втория вид грешка виждате, че два елемента се сливат. Тук трябва да се внимава. Имам колеги, които не коригират тези грешки. Това не е добре, защото водят до развиването на дисортография. Когато видя, че са допуснати такива грешки (в думи, в срички), добавям един ред с образец в тетрадката им и знаят, че трябва да го довършат. Ако е допусната грешка при ам в мама, давам само връзката ам, не цялата дума. Не е необходимо. 

     Връщам се към клиповете. Създадох ги, за да улеснят работата ми. Тъй като използвам "Голямото приключение" на издателство "Просвета", буквите следват реда а, м, и ... Тези от Вас, които използвам другия ред на буквите, можете да използвате клиповете след взимането на буква я. Тогава вече се изравняваме. 

     Направих плейлист в youtube. Отваряте го, избирате главна или малка ръкописна буква ... и гледате. Това е от мен. Дано помогнат!


Това е връзката до плейлиста

 Българска азбука - изписване и връзки


Посетете моя онлайн магазин


2 коментара:

  1. Благодаря Ви за целия материал, който споделяте! Вложилите сте толкова време и енергия в това, което правите, а това, че го споделяте с нас Ви прави наистина прекрасен човек!

    ОтговорИзтриване