вторник, 19 юли 2016 г.

Как се одобряват учебници от МОН


         Когато учех в университета, един от преподавателите ни реши да ни разкаже една история. Тя беше свързана с начина, по който се одобряват учебниците.
         Дали му цялата информация, която искали да бъде в учебника и го помолили да напише рецензия. Той прочел всичко много внимателно и установил, че:
-         учебното съдържание не е подходящо
-         използван е твърде научен език
-         несъобразен с възрастовите особености на учениците
Отишъл той да даде рецензията си със заключението, че този учебник не трябва да се издава, тъй като е напълно неподходящ за този клас и учебен предмет. Какво му казали? „О, учебникът го одобрихме и вече е даден за печат.“

Има ли някой представа през какви канали трябва да се мине, за да бъде одобрен учебник от МОН? Ако знае, моля да сподели с мен, защото виждам много грешки и не знам кой и как позволява да се стигне до там.

          Подготвям се за първи клас и си разглеждах вчера учебниците. За да не сканирам, намерих снимки в онлайн книжарница на учебник за първи клас, Читанка на издателство "Просвета". 




2 коментара:

  1. Много е хубаво, когато открия сродна душа. Всичко което правите ми харесва, а споделените на глас мисли са и мои.
    След 10- годишно отсъствие като класен ръководител поех ученици по новата ( 2017г) програма. Изумена бях от шрифта на учебниците на Булвест.Малката буква т е m,
    буква п е n, буква д е това, което показвате.
    Защо съм против? Защото , който е правил учебниците хич не му е дошло на ума, че във втори клас като почнат английски език и се объркват в писането и четенето на български.
    И сега, дори в 3. клас има объркващи се.За учебното съдържание по български език в учебниците на същото издателство не ми се коментира.
    Възхищавам се на хъса, с който правите всичко! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласна с Вас. А в моя клас имаше много ученици с логопедични проблеми. Правилното изписване е от огромно значение.
      Благодаря за коментара и комплимента!

      Изтриване