събота, 8 април 2017 г.

Ролята на родителя за успеха на детето от "Край на скуката в час"

     През лятото си купих тази книга и си изваждах важна за мен информация. Споделям малко от нея с Вас.


Ролята на родителя за успеха на детето

1. Дълга битка
         Тайната за успеха на децата се постига чрез сериозна работа от страна на всеки от участниците. За да може в бъдеще всеки от нас да бъде образован човек и да постигне успех в живота, сега ни се налага да се трудим толкова усърдно и да полагаме крайни усилия.
         В училище учителите не можем да направим всичко, а някои родители не са готови да поемат следната отговорност:
                   - работата да не се отлага;
                   - да се прекарват часове наред (поне 30 минути всеки ден) в четене;
                   - отделянето на един час, за да почетат заедно с детето си, да прегледат домашното му или да изиграят една игра.

2. Не спасявайте децата си
         Родители, които са готови да се бият с цялата училищна система и да оспорват всяко действие на учителите, сериозно вреди на образователната система като цяло и учи децата да очакват, че във всеки момент някой ще дойде и ще тръгне да ги спасява (и то, когато са виновни). По този начин учениците не поемат отговорност за действията си.
         Понякога децата трябва да получават наказания. Това ще им даде урок. Ако винаги родителите се притичват на помощ, децата ще свикнат, че всичко може да им се размине.
         Извиненията тръгват от родителите, но бързо пуска корени и в поведението на децата им.

3. Силата на благодарността и признанието
         Когато хората чувстват, че околните забелязват усилията им и са им признателни за тях, те се стараят още повече и работят по-добре.

4. Важността на трудовата етика
         Ако позволим на децата да са неблагодарни и да очакват твърде много, се обричаме на явен провал и неуважение. Родителите сякаш се страхуват да наказват децата си или да им отнемат всякакъв лукс. Като родителите ги лишават от тези неща, това не ги прави лоши, а силни родители, които поставят определени изисквания и постъпват правилно.
         Родители, властта е във Ваши ръце и Вие диктувате какво трябва да става в дома Ви. Ако не искате детето Ви да проявява неуважение или да се държи грубо с Вас, Вие разполагате със силата да го възпрете. Трябва да набележите своите правила и да държите на своите принципи. Недейте да им взимате телефона за една седмица, а да им го върнете след два дена. Не заплашвайте, че ще направите нещо, което е невъзможно – да им вземете телефона завинаги. Децата усещат празните закани. Не оставяйте децата да оспорват авторитета Ви и да Ви се налагат. Тогава изискванията и правилата Ви изглеждат безсмислени.
         Трябва у учениците да се градят идеали за сериозна работа и признателност.
         Родители, правете това, което трябва. Ние сме длъжни да научим децата, че за да получават награди, трябва да положат известни усилия и да се държат към околните с уважение и благодарност.

5. Решавайте проблемите в зародиш
         Малките несъгласия могат да прераснат в огромни трудности. Понякога за родителите е изключително трудно да приемат съвет от учителите за възпитанието на децата им. На децата им се разминава с това, което ние допускаме да им се размине. Ако родителите не поддържат строга дисциплина, проблемът продължава да расте и започва да засяга по-широк кръг от хора.
         „Причината да не Ви слуша сега е, че не Ви слушаше и когато беше на 10 години, а тогава Вие не направихте нищо по въпроса. Позволихте му да командва в дома Ви и да не Ви уважава, така че сега няма да обръща внимание на това, което му казвате Вие или който и да било друг“.

6. Покажете им как да учат. Не очаквайте да им дойде отвътре
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар